– Vi har jo en forventning om at dette på sikt skal løses. Hele problemet er ulogisk, og fremstår som et resultat av slett håndverk i kampen mot uryddige vilkår i andre bransjer, sier Michael Odden til kode24.
«Dette» som han snakker om, er innleiereglene for selvstendige konsulenter.
Reglene har ført til at mange selvstendige utviklere møter en vegg når de skal inngå avtaler om innleie.
Til tross for at næringsminister Tonje Brenna ved flere anledninger har avvist at reglene skal påvirke enkeltpersonsforetak eller AS med kun seg selv som ansatt, og til tross for råd om å selge oppdrag i stedet for timer – for «ingen jobber sånn».
Må selge oppdrag, ikke timer: «Men ingen jobber sånn!»
– Selv om vi forstår at dette ikke kan løses over natta, så har regjeringen hatt tid til å løse problemet, sier Odden.
Forventningen til tross, han og makkeren Thomas Nilsson har nå valgt å ta grep selv.
Startet nytt «minimalt AS»
– Vi har snakket med Brainbase og andre nettverk for å se mulige veier videre. Hva var den enkleste mulige løsningen vi kunne finne, som samtidig ville bli godkjent?
Odden sier at verken han eller Nilsson ønsket å slå seg sammen til et større selskap. De har aldri ønsket å starte noen stor bedrift.
– For oss er det jo et valg å være solo-AS. Vi ønsket oss frihet til å drive med håndverk. Jeg vil utvikle tjenester og produkter, ikke bedrifter. Det fant jeg sammen med Thomas, og han foreslo at vi da kunne lage et minimalt AS sammen, forklarer Odden.
Nilsson sjekket det øvrige, og dermed var de i gang med sitt minimale AS.
Kampanje mot nye regler: «Gjør det umulig for oss»
Begge ansatt som utviklere
Men noe av problemet med innleiereglene er at de er kompliserte. Det er så vidt vi kan se heller ingen praksis med juridisk prøving av hva som er «bra nok».
– Noen har jo snakket med Arbeidstilsynet om dette, om hva slags modeller som er OK. Kunne jeg ansatt kona, og dermed få det godkjent som et tomanns-AS der jeg er ansatt? Da er svaret at det er vanskelig å si sikkert, uten prøving.
Mange andre utviklere oppgir å ha valgt en lignende løsning som Odden og Nilsson. Det viser tall fra en undersøkelse Witted har gjort i sitt nettverk. Andelen som tilpasser seg de nye reglene har økt dramatisk på noen få måneder.
Det er verdt å merke seg at det i juni er 137 respondenter, mot 122 i mars. 76 prosent av de som har svart, er i et pågående prosjekt. 61 prosent av disse i privat sektor, og 39 prosent i offentlig sektor.
– Det uttalte kriteriet er at et kundeforhold i de nye innleiereglene må bestå av tre elementer: Arbeidskraft, kunde og utleiende enhet. Vi har fått inn en ekstern styreleder og én person til å sitte i styret. Jeg og Thomas blir ansatte, og da har vi teknisk sett en annen sjef. Da ser det ut til at vi, ifølge reglene, er innenfor, forklarer Odden.
Den utleiende enheten er da selskapet som leier ut arbeidskraften, ofte omtalt som et bemanningsbyrå. Etter de nye reglene vil ikke et enkeltpersons-AS lenger kunne regnes som et bemanningsbyrå, har Arbeidstilsynet oppgitt til kode24 tidligere.
Tidligere har også Ruter presisert at de kun vil gi oppdrag til nettopp bemanningsbyrå, for å være trygge på at de opptrer i tråd med reglene.
Bremser innleie av selvstendige – frykter regelbrudd
Forstår kundene
Odden har ikke selv slitt med de nye reglene personlig, ennå. Makkeren Nilsson var derimot mellom oppdrag, og merket da at det var oppdrag han ikke lenger kunne by på som enkeltperson-AS. Odden er likevel tydelig på at det nye selskapet også er ment å sikre ham selv.
– Det her kan jo like fort skje med meg. Jeg innser at det er et spørsmål om tid, sier han.
Stadig flere utviklere rapporterer også at de blir rammet av de nye reglene, blant annet ved å miste tilgangen til prosjekter. Dette kommer også fram i undersøkelsen til Witted.
Odden vil likevel ikke peke en kritisk finger mot kundene.
– Kundene stiller jo krav i tråd med signalet fra myndighetene fordi de frykter å gjøre noe galt som ansvarlig sluttkunde.
Tidligere næringsminister Jan Christian Vestre har også erkjent at reglene har skapt forvirring.
– Vi ser at det har blitt noen misforståelser omkring dette, sa Vestre i Stortingets spørretime så sent som 6. mars i år.
Innleieregler misforstås: – Tror ikke vi er i mål
Jobber med et unntak
Det har fra departementshold kommet signaler om at det skal bli laget et snevert unntak, for å sikre IT-bransjen mulighet til å få nye oppdrag. Ifølge Digi er dette uansett noe som vil ta tid.
– Problemet her oppstod jo fordi det ble gjort en innstramming av arbeidslovverket, som sammen med en annen del av regelverket har ført til at mange dører ble lukket. Det er bra at de ser på et mulig unntak, men det blir spennende å se om de klarer å lage en god nok unntaksbestemmelse.
– IT-utvikling er jo langt mer enn koding. Dette har også truffet folk med ekspertise som er mer UX- og kundeopplevelse-sentrert, utbroderer Odden.
– Tror du det blir bra nok?
– Jeg er optimist, så jeg tror det kommer en god nok løsning, før eller senere. Frykten er likevel at det kan ta så lang tid at regjeringer rekker å både komme og gå før det endrer seg, men jeg håper det løser seg med Brenna, sier Odden.
– Bare etter siste høringsrunde har det vært tegn til endring. Vi har jo sett at blant annet Nav og Digdir nå tilbyr oppdrag til enkeltperson-AS.
Nylig ble det også kjent at Efta-domstolen skal se på om innleieforbudet er et brudd på EØS-avtalen.