Jørgen sjokkert over historiene fra sparkede Twitter-utviklere: - Kan dette skje i Norge?

- Det er 10 år siden jeg selv opplevde nedskjæringer, og det var ikke gøy, skriver kode24-Jørgen.

Jørgen Jacobsen i kode24 er sjokkert over oppsigelses-historiene fra amerikanske utviklere i Twitter. 📸: Jørgen Jacobsen
Jørgen Jacobsen i kode24 er sjokkert over oppsigelses-historiene fra amerikanske utviklere i Twitter. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

"Ser ut som jeg er arbeidsledig folkens. Ble akkurat fjernutlogget fra jobb-laptopen og fjernet fra Slack. Elsker dere alle. Trist at det måtte ta slutt på denne måten. 💔"

Er dette er en replikk fra Mike Judge sin neste dystopiske sci-fi-komedie?

Neida.

Dette er en ekte tweet fra Simon Balmain, tidligere community manager hos Twitter. Som mange andre teknologer i selskapet trodde han at han våknet opp til en vanlig morgen på jobb, bare for å oppdage at ingenting på PC-en funka og at han ikke var ansatt lenger.

"Fjernsparket", på dagen, uten mulighet til å bli hørt, eller vite hva hen gjorde galt. Utestengt fra alt.

For meg som norsk utvikler er dette sjokkerende å se. Og det er naturlig å spørre seg: Kan dette skje i Norge?

Baksnakking og mistanker

Det er nok mange unge norske utviklere som ikke en gang har tenkt tanken om at nedskjæringer eller oppsigelser kan ramme dem. De fleste utviklere jeg snakker med jobber på prosjekter hos store, veldrevne, norske selskap. Jeg vil tro at for den jevne norske utvikler er jobbtryggheten god om dagen.

Men det har ikke alltid vært sånn. Det er snaue ti år siden jeg opplevde nedskjæringer sist, og det var ikke gøy.

Da jobbet jeg i en norsk startup som ble kjøpt opp av et britisk storselskap. I starten gikk det fint, vi var spente på å være del av noe større. Vi var en trivelig og jovial gjeng som likte å jobbe med hverandre, delte memer, stekte fredagsvafler, lo og hadde det gøy på jobb.

«Så kom brevene i posthyllene.»

Men så kom lønnsomhets-forventningene. Forventningene om strømlinjeformet drift. Forventningene om at ledelsen måtte gjøre rede for hvem som var "verdifulle" i selskapet. Og hvem som "ikke trengtes".

Det ble leid inn konsulenter som gjorde intervjuer, uten nødvendigvis å forklare hva de lette etter. Stemningen sank. Vi begynte å mistenke hverandre, ble hyperfokusert på å gjøre en god jobb uten fjas, baksnakkingen økte, og samtalene på tvers av team opphørte.

Så kom brevene i posthyllene.

Etterfulgt av en mail fra sjefen hvor det ble oppfordret til å "ikke le og ha det synlig gøy på jobb". Av respekt til dem som fikk sparken.

Ikke et galt Troll

Hos oss var det et veldrevet stort selskap med en tilsynelatende "vennlig" tone som tok over på eiersiden. Ikke et spinnvilt Twitter-troll velkjent for kjipe arbeidsforhold.

Jeg kan bare forestille meg hvor jævlig ansatte hos Twitter har hatt det de siste seks månedene.

Å skulle gå på jobb hver dag, i frykt for at arbeidsplassen og folka du elsker når som helst kan bli tatt fra deg hvis en enmanns-show-milliardær får vilja si. Og du i tillegg står uten råd til mamma-perm, mister helseforsikringen din, eller blir kastet ut av landet. Det må være helt grusomt.

At over 700 ansatte valgte å slutte i sommer, før det i det hele tatt var sikkert at Musk skulle ta over, sier sitt.

Printe ut kode

"Virvelvind-uka for Twitter-utviklerne startet med søvnløse netter og endte med at halve staben ble sagt opp".

Slik beskriver en nettavis første uka etter Elon Musk tok over, hvor Tesla-utviklere ble fløyet inn for å vurdere hvem som "ikke trengtes", og ansatte ble beordret til all salgs sprøe ting, som å skrive ut all koden sin.

50 prosent ble oppsagt på dagen forrige fredag. Alle klassifisert som "non-working employees", altså at du forhåpentligvis får en kompensasjon, men er utestengt fra jobb. Om du da ikke skulle komme i skade for å gjøre eller si noe "galt" da, slik at de finner et smutthull for å sparke deg uten godtgjørelse.

Blant de oppsagte er kollegaer som fødte dagen før, kollegaer i foreldrepermisjon, og kollegaer som plutselig står uten visum. Noen planlegger allerede et søksmål.

Kan det skje i Norge?

Selv om det var ubehagelig dra brevene begynte å dukke opp på min arbeidsplass, var det langt fra dramaet som utspiller seg i USA hos Twitter. Noen fikk riktignok avskjed, men det ble tatt hensyn til arbeidere på arbeidsvisum og situasjonen til den ansatte som forsørger.

Alle fikk mulighet til begrunnelser og imøtegåelse etter brevet, og alle ble kompensert. Arbeidstilsynet i Norge følger heldigvis ganske godt med på at slike prosesser blir gjort grundig.

En oppsigelse slik de amerikanske utviklerne i Twitter opplever om dagen, ville vært ulovlig i Norge. I Norge skal man levere oppsigelse personlig eller i rekommandert brev. Og den skal være skriftlig.

Det kan være greit å vite, før fyren med kontroll på over ti prosent av bilmarkedet i Norge, begynner å kvitre om norske bedrifter.