kode24 har telt hvor mange kvinner som holdt presentasjoner på tre av de store utviklerkonferansene i Norge i fjor, basert på talerlistene på nett.
- På Web Rebels 2018 var 5 av 19 kvinner, som gir en kvinneandel på 26 prosent.
- På fjorårets JavaZone var 20 av de 144 som holdt presentasjoner kvinner, altså under 14 prosent.
- Under Trondheim Developer Conference (TDC) var bare 2 av de 28 talerne kvinner, og konferansen hadde dermed en kvinneandel på omlag 7 prosent.
- Det er pinlig lavt. En kvinneandel som til og med er halvparten av andelen som faktisk jobber i bransjen, er flaut, sier Ida Aalen til kode24.
Hvite menn
Ida Aalen er gründer og produktsjef i Confrere. Sammen med blant annet utviklerkompis Knut Melvær i Sanity arrangerer hun lørdag 2. mars en workshop i anledning "Global diversity CFP day".
Drømmejobben til IT-studenter? Tja.
Kanskje spill, kunstig intelligens, sikkerhet eller IOT.
Rundt om i hele verden holdes det liknende workshops denne dagen, med ett mål: Å øke mangfoldet på teknologikonferanser.
- Mangfold handler om mye mer enn kjønn, men kjønn blir ofte eksempelet fordi vi har bedre statistikk på det, sier Aalen.
- Men at det er flest "hvite menn" som prater på norske konferanser, kan ikke det forklares med at det rett og slett er flest "hvite menn" som er utviklere her i Norge?
- Det er ingenting galt med å være en hvit mann, smiler Aalen.
- Så lenge vi er i Norge er jeg helt enig i at det ikke er så rart at det ender opp med at det blir flest hvite menn på scenen. Men jeg ser ingen grunn til at de trenger å utgjøre verken 90 eller 60 prosent av foredragsholderne.
Ikke kvotering
Aalen hevder at omlag hver femte i bransjen nå er kvinne, og at 24 prosent av de som søker seg til IT-studier er kvinner. Da gir ikke kvinneandeler på 7 prosent matematisk mening.
Spørsmålet er dermed hvorfor det blir slik. Aalen tror i alle fall ikke det skyldes arrangører som ikke ønsker seg mer mangfold på talerlista.
- Men det er ikke nok å tenke at det hadde vært kjekt med mer mangfold. Man må jobbe mer aktivt for å få til mangfoldet, mener Aalen.
Hun trekker fram Scotland JS som et eksempel. Gjennom å aktivt oppsøke talere fra underrepresenterte grupper, og holde workshops slik Aalen nå er med på, skal de ha økt andelen fra 6 til 32 prosent.
- Men jeg tror det er et feilsteg å tenke på det å få inn kvinner, eller andre underrepresenterte grupper, som kvotering. Som i å “fylle opp en kvote”, som et eller annet du gjør for å sjekke av på en liste, sier medarrangør Knut Melvær.
- Mangfold handler om å få frem ulike perspektiver og erfaringer, som kan utfylle hverandre, og skape en konferanse hvor så mange som mulig kan trives.
Misfornøyd selv, også
- Det at vi fikk såpass få kvinner på scenen i 2018, var vi veldig misfornøyd med, innrømmer Save Asmervik overfor kode24.
Han leder programkomiteen for TDC 2019, som han tror får langt flere kvinner på talerlista enn i fjor. Blant annet gjennom dialog med kjente, internasjonale foredragsholdere, samarbeid med ODA-nettverket, studentarbeid og egne arrangementer.
Her er Norges mest populære editorer
Meimona bruker Atom, fordi det er enkelt. Truc-My bruker Emacs, for det motsatte.
- Kvinner utgjør 100 prosent av navnene vi har booket så langt, sier Asmervik.
Og han viser til andre år med høyere kvinneandel enn i fjor. Toppen var i 2016, da 17 prosent skal ha vært kvinner.
- Vi har siden oppstarten jobbet aktivt med å få knekke koden på bedre mangfold, år for år. I starten var de fleste av oss i komiteen nybegynnere i hva som forventes av oss som arrangør. Etter endel år har vi nå en bedre forståelse og ydmykhet for at det er hardt arbeid å være god på dette området, forteller Asmervik.
Vanskelige å kapre
Også JavaZone hevder å jobbe aktivt for å få flere kvinner til å prate på konferansene deres. Blant annet ved å både bygge opp lokale foredragsholdere og jobbe aktivt for å kapre kjente, internasjonale kvinner, samt å bidra til "Global diversity CFP day"-workshopen.
- Disse tiltakene har gjort at vi har økt andelen av kvinnelige foredragsholdere. Når det er sagt, så må det også sies at vi som en stor konferanse med i underkant av 200 foredragsholdere, skulle gjerne ha sett enda flere foredragsholdere fra underrepresenterte grupper innen IT, forteller leder Rustam Mehmandarov i JavaZone til kode24.
«Det har blitt mer og mer utfordrende.»
Mehmandarov viser til at de flere ganger har fått skryt for mangfoldet sitt, blant annet av Trisha Gee i JetBrains. Men han legger ikke skjul på at det er en utfordring.
- Det har blitt mer og mer utfordrende, da kvinnelige foredragsholdere er ofte ettertraktet på konferanser verden over, og antallet av tech-konferanser er stadig økende, sier JavaZone-lederen.
- Det gjør det mer krevende å planlegge og invitere dem til konferanser, da de allerede er fullbooket når vi starter med å arbeide med neste utgave av JavaZone, litt i underkant av ett år i forveien.
Kristina er på hemmelig Android-prosjekt hos Get
Men da hun begynte å studere, eide hun ikke engang en PC.