For et knapt år siden skrev vi om podcasten Universell Utformet. En lydserie på 26 episoder hvor kompisene Anders Ekkje Slettebø i Webstep og UX-designer Erling Håmsø i Okse testet tilgjengelighet på norske sider.
Starter podcast om universell utforming
Til og med kode24 kom under podcastens søkelys, og serien ble tildelt Tilgjengelighetsprisen fra Rogaland fylkeskommune for 2019.
Nå er duoen tilbake med en ny podcast de kaller Ubrukelig, hvor blant annet Dagbladet Pluss, Brønnøysundregistrene og Bulder Bank får gjennomgå.
Knotete WCAG
Medprogramleder Anders Ekkje Slettebø forteller at da serien Universell Utformet gikk mot slutten, fikk de så mange fornøyde tilbakemeldinger fra lyttere at de bestemte seg for å fortsette.
Men der serien Universell Utformet tok utgangspunkt i reglene fra WCAG, har de valgt en litt annen innfallsvinkel for den nye podcasten:
Denne gangen er det spalten ris og ros fra den første serien som skal rendyrkes, hvor gjengen tar en mer generell betraktning av nettsiders tilgjengelighet.
- Det var ganske befriende å løsrive oss fra de tørre og knotete retningslinjene i WCAG, og snakke mer helhetlig og uformelt om universell utforming, forteller Slettebø.
Dette skjer om du ikke følger tilgjenglighetsloven
Ubrukelig-pris
I episodene av Ubrukelig snakker gjengen seg både gjennom det visuelle på nettsiden, tester navigasjon med tastatur og den innebygde VoiceOver-skjermleseren på macOS og tester kodekvalitet.
I hver episode kommer de frem til en sammenlagt poengsum for hvor godt sidene er utformet.
- Etter 15 episoder skal vi gi ut en Ubrukelighetspris. Det blir ikke Norges mest ubrukelige side, ettersom vi jo tester så få - det blir en pris med glimt i øyet, hvor målet ikke er å henge ut noen, snarere å gi noen gode tips til hvordan vinneren kan bli bedre, forteller Slettebø.
Hvordan de velger ut nettsider forteller duoen er mer vilkårlig. I første episode tar de for eksempel for seg Sandnes kommune sine nettsider, fordi begge er fra Sandnes.
- Enten er det en idé fra Erling eller meg, lyttertips eller noe aktuelt, som vi for eksempel gjorde med koronastudien.no, forteller Slettebø.
120 bilder
Den snodigste løsningen hittil forteller Slettebø at de fant hos nettbanken Bulder Bank, som fokuserer på boliglån.
Nettbanken har nemlig en seksjon på forsiden som viser en animasjon av en rød ball. Noe man skulle tro var en video, men det skulle vise seg å være noe helt annet.
- Den består av 120 img-tagger. Heldigvis har den omliggende div-en attributtet aria-hidden, flirer Slettebø.
Gjengen forteller at det foreløpig er Dagbladet Pluss som har forbauset mest, i positiv forstand.
- Våre felles fordommer var at tabloidaviser ikke har så stort fokus på universell utforming. Så det er kult at de har god kodekvalitet, mener Slettebø.
De to kontakter hver eneste side de tester, og forteller om resultatene. Og tilbakemeldingene skal være gode.
- Bulder Bank var veldig positive til at vi testet dem. Etter episoden takket de oss og sa de hadde planer om flere forbedringstiltak. Slikt er gøy, forteller Slettebø henrykt.
Whereby fikk 2.100 prosent flere kunder
Ga opp Whereby
I duoens forrige serie, Universell Utformet, ble episodene spilt inn i samme studio. Men etter epidemien satte de fleste norske utviklere på hjemmekontor, måtte de finne andre løsninger.
- Frem til siste episode har vi kjørt innspilling over Whereby. Vi har tatt opp lyd med Quicktime, og så har Erling synket to lydfiler i etterkant, forteller Slettebø.
- Men etter at min samboer Linn sa at vi hadde altfor lite energi når vi satt på hver vår tue, tok vi grep. Siste episode ble derfor spilt inn hjemme hos Erling, selvfølgelig med sosial distanse.
Slettebø forteller at grepet gjorde underverker for energien, og fra episode 6 tror han underholdningsverdien stiger betraktelig.
Foreløpig er episode 6 om Brønnøysundregistrene den nyeste episoden duoen har sluppet. En side som plasserer seg på toppen av lista. I hvilken ende, hører du i episoden:
Slettebø forteller forøvrig at nettopp strømmetjenesten Whereby er neste ut.
Vi slurver mest med HTML og kontrast
To feil går igjen hos Tilsynet for Universell Utforming. - Det handler om godt håndverk.