Synkende interesse og tillit til AI blant nordiske ledere

En ny rapport fra Deloitte viser at nordiske virksomheter har fått mindre tiltro til generativ AI.

Jarle Hildrum i Deloitte Norge undrer om nordiske virksomheter er mer mer tålmodige og realistiske enn globale virksomheter når det gjelder AI, eller om de er mindre ambisiøse. 📸: Deloitte og <a href="https://unsplash.com/@boliviainteligente?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">BoliviaInteligente</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/a-close-up-of-a-keyboard-with-a-blue-button-DEci5GH0r0k?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>
Jarle Hildrum i Deloitte Norge undrer om nordiske virksomheter er mer mer tålmodige og realistiske enn globale virksomheter når det gjelder AI, eller om de er mindre ambisiøse. 📸: Deloitte og BoliviaInteligente / Unsplash Vis mer

Tilliten til generativ AI er fallende, viser en ny rapport fra Deloitte. Tendensen er den samme når det gjelder interessen.

For både i styrerommet, hos toppledelse og hos tekniske ledere i bedriftene synker interessen for generativ AI. De er også mindre interessert enn folk i lignende roller på verdensbasis.

Med noen få unntak, er det få fagområder som har kommet noe lenger enn å "utforske" teknologien. IT/cybersikkerhet er ett av disse.

Har lange tidshorisonter

Den generelle tilliten til generativ AI i bedriftene, har falt fra 53 prosent til 40 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor. Med andre ord, på tre måneder.

Mange av lederne mener fortsatt at AI vil bli viktig for virksomhetene. De virker derimot ikke å la seg påvirke av budskap om at "toget forlater perrongen".

  • 34 prosent av de spurte mener det vil ta minst tre år for å innføre generativ AI i bedrifta.
  • 44 prosent mener det vil ta minst to år.

– Er dette fordi nordiske virksomheter er mer tålmodige og realistiske når det gjelder generativ AI? Eller er de mindre ambisiøse? spør Jarle Hildrum i en pressemelding. Han er AI-ekspert i Deloitte Norge.

IT som naturlig start

IT/Cybersecurity og Strategy and Operations er de to fagområdene der AI i størst grad er tatt i bruk på mer enn et eksperiment nivå.

En fjerdedel av de nordiske selskapene meldte at de mest utvikla AI-prosjektene var innenfor nettopp IT.

– Dette er som forventet, siden programmering er noe av det GenAI er best på. IT-miljøer har også fagfolkene som trengs for å lage og ta i bruk AI-verktøy, og er sånn sett et naturlig sted å starte, skriver Deloitte i rapporten.

Samtidig mener de å se en utvikling på tampen av 2024. Da tok også selskapene i større grad i bruk AI på andre områder.

Deloitte trekker fram kundeservice og markedsføring innenfor handelsnæringen, og forskning og utvikling innenfor naturvitenskap som noen av eksemplene på dette.

Dette motiverer selskapene

Ifølge rapporten skal selskapene ofte oppnå gode økonomiske resultater, hvis toppledelsen har en sterk interesse for generativ AI.

Derfor uttrykker de, som flere før dem, bekymring over at såpass mange nordiske ledere er avvendende.

–  Å agere langsomt kan øke risikoen for å miste konkurransefortrinnene som denne teknologien kan gi, sier Hildrum i Deloitte Norge.

Selskapene har også svart på hva de ser for seg å oppnå av gevinster med hjelp av AI.

  • 54 prosent sikter på økt effektivitet
  • 36 prosent har et mål om at det skal bidra til nye ideer og innsikt
  • 34 prosent håper på bedret innovasjon og vekst
  • 29 prosent vil bruke AI til å bedre forholdet til kunder eller klienter
  • 26 prosent sikter på å forbedre dagens tjenester og produkter med AI

💡 Ny karriere? Bli kjent med våre partnere

Finn ut mer